Bali, Travelling

Våre beste Bali-tips

English version further down

Skal du til Bali? Drømmer du om å besøke Bali? Eller er du nysgjerrig på om Bali kan bli din neste feriedestinasjon?

Først og fremst vil vi be deg tenke nøye gjennom om du i det hele tatt skal reise så langt? Med dagens klimaforandringer og skyhøye karbonutslipp vil vi be deg vurdere om ferien din heller kan gjennomføres lokalt, ved hjelp av tog kanskje? Eller en båttur muligens? Tiden for de eksotiske feriereisene bør være over inntil vi har fått kontroll på klimagassutslippene og kanskje utviklet alternative reisemåter, også interkontinentalt.

Vel, det var dagens moralpreken. For til tross for årets nyord “flyskam” og klimakrise, kommer vi ikke bort fra at Bali er en fantastisk destinasjon på så mange måter, og fler og fler ønsker å dra hit. Nest etter India er Bali seilt opp som yogi`enes Mekka, og for enhver matelsker, surf-, eller helsefreak kan Bali måle seg med de hippeste reisemål som LA, New York, Tokyo eller Sydney. Hvis denne flyreisen i tillegg er den eneste fritids-flyreisen du planlegger i løpet av et par år (og det håper jeg det er), er den vel antakelig også innafor. Bare husk å betale en såkalt offset for reisen din 🙂

Hva kan du vente deg?

Bali er IKKE stedet du drar til kun for å ligge på stranden. Vel, det er klart du kan det, men i så fall vil vi be deg om å tenke deg om nok en gang. Strandreisemål finner du betydelig nærmere hjemme, de er billigere og mer klimavennlige å dra til, og tro det eller ei, men Balis strender er faktisk ikke i nærheten av verdens fineste. Du har sikkert hørt om Kuta og Seminyak, og de aller fleste ser for seg hvite idylliske strender. Sannheten er at begge disse strendene er mørkegrå turistfeller uten et snev av Balis genuine sjel, med høylytte nattklubber og søppel i store mengder. Det betyr ikke at listen vår under ikke kommer til å bestå av foreslåtte strender å besøke, men dersom du skal besøke Bali bør det først og fremst være for å oppleve Balis rismarker, templer og unike samfunn, samt eventuelt surfen da selvfølgelig.  I løpet av et 14 dagers opphold på Bali vil vi foreslå maks 5 dagers strandopphold. Uansett hvor du bor, også midt i jungelen, vil du finne basseng og solstoler, så den brunfargen du gjerne vil ha med deg hjem, behøver du ikke bekymre deg for uansett.

Balian Beach on the west coast, about one and a half hour from Canggu is a very nice alternative for surfers looking for a quieter and more low key place to surf

Etter et år på Bali har vi besøkt store deler av øya. Vi har selvsagt ikke bodd på en uendelig mengde hoteller eller resorts, og listen under er basert på våre opplevelser. Destinasjonene har selvsagt mange flere alternative steder å bo, i alle prisklasser, så dersom du synes vårt forslag er for dyrt eller for billig, eller ikke ser ut til å passe din smak, er det enkelt å lete seg frem til alternative bomuligheter på f.eks AirBnb eller Trip Advisor.

Før du drar kan det være verdt å merke seg at Bali ikke er en stille, avbalansert øy der du finner sjelefred med det første. Selv om posten vår om tips for enhver som skal flytte til Bali først og fremst henvender seg til en litt annen målgruppe enn turister, har den mange poenger jeg tror det kan være verdt å merke seg før man drar, også som turist.

I tillegg skal du være klar over antallet hunder på Bali. Les mer om dette her, og vurder om du skal legge til rabiesvaksine til forberedelsene dine før avreise.

Listen nedenfor er forøvrig ikke en liste over alle de små severdighetene som kan/bør besøkes i ethvert område vi foreslår å besøke. For å finne ut av det foreslår vi at du sjekker ut Lonely Planet. Derimot er dette et forslag til en reiserute, som kan gjøres lang eller kort, avhengig av hvor mange av stedene dere velger å besøke, og hvor lenge dere evt vil bo i hvert område. Uansett reiserute, anbefaler jeg minst et 14 dagers opphold.

De første dagene etter ankomst

Vår anbefaling er å begynne med et sted ikke så langt fra flyplassen. I det du lander, hvis du har reist fra Europa eller Amerika, er du utslitt og full av jetlag. Det tar et par dager, minst, å kommer over jetlagen, og selv om de fleste føler seg ok første dagen, får flertallet seg en smell på natt to, der de er mye våkne og sliter med påfølgende tretthet neste dag. -Med andre ord; to eller tre netter på et behagelig sted uten store planer er å anbefale.

Sanur, Nusa Dua og Jimbaran

I området nær flyplassen, f.eks Sanur, Nusa Dua eller Jimbaran finner du massevis av behagelige steder. Områdene er familievennlige og er maks 30 min fra flyplassen. De kan nok oppleves som pregløse og spesielt Nusa Dua er ganske så dyrt, men for en slags akklimatisering kan disse områdene være ok. Vi har ingen konkrete anbefalinger for disse områdene, men de finnes i massevis på Trip Advisor, Booking.com osv.

Canggu

Dersom du klarer se for deg en litt lengre tur fra flyplassen, er Canggu, -området der vi bor, også behagelig å begynne med, og hakket kulere. Avhengig av trafikken er Canggu 45-90 minutter fra flyplassen. Her finner du hipsterne som du også finner i de tidligere nevnte IT-byene som LA, NYC eller Sydney. Det popper opp nye restauranter ukentlig, de serverer stort sett sunn, trendy mat fra alle verdenshjørner, og treningsmulighetene er mange. Her kan du lære deg å surfe eller trene yoga, eller bare slappe av. Det kryr ikke akkurat av barnefamilier her, de fleste her er nok i alderen 20-35, men det betyr ikke at området ikke er barnevennlig. Snarere tvert imot.

One of our favourite beach hangouts in the Canggu area; Tukan

Legg også merke til at strendene her ikke er hvite, idylliske paradis, men lange brede strender formet av vulkansk sand som blir mørkere jo lengre vest på Bali man kommer, og stort sett med enkle kafeer bygget opp av de lokale. Noen finere versjoner av beach clubs finner man riktignok. The Lawn, La Brisa og Como Uma er blant våre favoritter, mens flere av de mer kjente hotellkjedene er i ferd med å bygge i området. Tukan på Berawa beach er verdt et besøk hvis du ønsker deg noe midt mellom en beach club og en enkel solstol på stranden, i alle fall så lenge den fortsatt eksisterer. Ryktene sier at også dette strekket snart blir revet til fordel for en internasjonal kjede.

The Canggu beaches do have charm, but don`t expect white coral sand. The sand is volcanic and becomes darker the further west you go. This is from Echo Beach

For å sjekke ut mer rundt Canggu foreslår jeg at du leser Isabelle McAllisters Hipsterguide for Canggu.

Det beste alternativet for en familie som skal til Canggu, vil være å leie seg et hus på AirBnb. De finnes i hopetall, er stort sett alltid bemannet med staff som rydder, vasker, ordner sjåfør osv, og noen har til og med kokk. Hvis du skal leite deg frem til noe på AirBnb i dette området er min anbefaling; finn noe i området Berawa-Batu Bolong-Echo-Pererenan. Beveger du deg for langt nedover mot Batu Belig-Umalas-Seminyak (dvs østover mot Kuta)  blir opplevelsen din en helt annen.

Dersom du foretrekker hotell/resort i dette området er vår anbefaling Como Uma på Echo Beach eller Tugu Hotell på Batu Bolong.

Bali is surfers` paradise -although the most popular surfspots can be very crowded. What about trying out the Medewi Beach on the west coast? We stayed at Puri Dajuma Eco Resort and loved it

Når jetlagen er under kontroll

-anbefaler vi å bevege dere innover på øya. Bali er ikke større enn at det tar ca tre timer å kjøre fra sør til nord, og en rundreise for å se og oppleve mer enn bare strender er bortimot et must.

Ubud

De fleste har hørt om Ubud. Byen er kjent fra boken og filmen Eat Pray Love med Julia Roberts, og er et kulturelt og hinduistisk sentrum med håndtverkere, kunstnere og flotte templer. I tillegg er den yogienes Mekka, med et uendelig antall yogastudioer, retreats i alle former og et enormt antall mennesker som “skal finne seg selv”. For en liten innføring i denne delen av Bali kan denne posten være verdt å lese.

Dessverre er Ubud også overfylt av (dags)turister, og trafikken her kan være helt krise. Vi foreslår å bo i utkanten av sentrum, og evt bevege seg helt inn til sentrum kun for å besøke Royal Palace, Saraswati Temple og evt Yoga Barn eller Radiantly Alive for de av dere som vil utforske yoga på høyt nivå.

Også i Ubud finner dere nok av flotte villaer med staff på AirBnB, men det er også store mengder små, vakre resorts og hoteller å finne. Se etter noen som ligger langs med elven, f.eks langs Sayan Ridge eller Campuhan Ridge, eller med rismark-utsikt.

For et helt spesielt og unikt opphold i Ubud, er det verdt å sjekke ut Bambu Indah. Dette er kanskje det mest unike stedet det går an å bo på hele Bali. Dersom det er for dyrt eller sært for dere å bo der, er et dagspass som inkluderer lunsj absolutt å anbefale! Sørg for å bli ledet helt ned til elven for å bade i bassengene og nyte lunsjen der.

Bambu Indah, probably the most special resort in the whole of Bali
The girls really enjoy Bambu Indah

Av andre steder vi har forsøkt å vise så mange som mulig av våre besøkende, er Sayan House, en japansk fusion restaurant og bar, med tidenes utsikt en vinner. En cocktail i solnedgangen her, slår det meste. Barna digger det også! Et vanntempel er også verdt å besøke, samt kanskje Monkey Forest for barnas skyld.

A visit to a watertemple while in Bali is highly recommended. This is from Pura Mengening Tampaksiring near Ubud. A temple with very few tourists and a genuine experience

-Og så anbefaler vi selvsagt alle å booke seg på en guidet tur på Green School. Det kan gjøres på skolens hjemmeside her. Andre interessante besøk i nærheten av Green School er en guidet tur i Green Village, evt en tur på Kul Kul Farm eller Bamboo U for spesielt interesserte.

The Green School is really worth a visit

Teggallalang

Like utenfor Ubud ligger Teggallalang. Dette er risterrasser som befinner seg på UNESCOs verdensarvliste. De er fantastisk vakre, og verdt et besøk dersom det er eneste stedet hvor dere ser for dere å ta rismarker nærmere i ettersyn. Men, dersom reisen deres går videre opp i fjellene, og det mener jeg strengt tatt at den bør, så er dette dessverre også et område som er overfylt av turister, serveringssteder, selgere osv., som dere gjerne kan droppe.

Jatiluwih

Er et område med risterrasser som også er på UNSECOs verdensarvliste. Området er en times biltur fra både Canggu og Ubud, og kan veldig gjerne besøkes som en dagstur fra et av disse stedene. Dersom dere kan tenke dere en natt eller to her ,er det flere steder å finne på de ulike søkemotorene. I motsetning til Teggallglang kan man her også gå lengre turer i rismarkene, de er godt merket og krever ikke guide. Dette er vår favoritt for et rismark-besøk som i tillegg er lett tilgjengelig!

Videre opp i fjellene

Det aller mest genuine Bali finner du hvis du beveger deg enda lengre bort fra flyplassen. Opp i fjellene, f.eks i Bedugul-området får du se fantastisk natur, risterrasser og templer. Her passerer man innsjøer og vanntempler, kaffeplantasjer og jordbæråkre. Bali Treetop Adventure Park er en hit blant barna, en klatrepark a la Høyt og Lavt, med utfordringer for både store og små. I fjellene er klimaet kjøligere, noe som utgjør et kjærkomment avbrekk for mange.

Crossing the Bedugul mountain area, ticking off a Bali-instamoment from our list

Omunity

For de av dere som er ute etter en helt unik og genuin opplevelse, vil vi anbefale å bo to netter hos ZanZan på Omunity. Standarden er ikke høy, men her bor dere hos kanskje øyas mest fantastiske guide, hjemme hos ham og i bambushytter bygget i hans egen bakgård. Hans kone Putu lager mat. Dere spiser sammen med familien, og Zan Zan eller en av hans hjelpere tar dere med på den mest unike dagsturen du noen gang kan ønske deg. Her bader man i elvene, rutsjer i naturlige rutsjebaner, spiser frukter og drikker kokosnøtter han plukker til dere på veien, går langs rismarker omringet av flotte fjell og besøker et vannfall som ikke er ødelagt av busslass med turister og turistfeller som bodutsalg, husker eller restauranter i lang lang rekke (Noe du desverre kommer til å oppleve dersom du besøker et av fossefallene i nærheten av Ubud) På veien får du også anledning til å huske på en av huskene som er blitt så populære instagram-motiv, uten å føle at du er del av en skitten turistindustri. Omunity er snaue to timers biltur fra Ubud.

Breathtaking views on our hike with ZanZan at Omunity
Enjoying the refeshing water of the waterfalls near Omunity
As a woman scared of hights this Bali swing was enough challenge for Nina in a day

Sidemen

Hvis Omunity er for basic for deg, eller du føler at dette er for langt bort fra flyplassen, er en tur videre fra Ubud til Sidemen et godt alternativ. Også her får du en genuin opplevelse med guidet tur i fjellene og langs rismarker, med en nydelig utsikt til Mount Agung.

Vi bodde på Samanvaya Eco Resort, som er et fantastisk sted med flotte bambus-bungalows og upåklagelig service, i et eventyrlig landskap. Sidemen er en drøy times biltur fra Ubud, i retning Mount Agung (altså østover), og er et veldig godt alternativ dersom du nå føler trangen for å finne veien mot en strand og det heller mot slutten av ferien. Bare vær obs på at turen fra Ubud til Sidemen på ingen måte er like vakker som dersom dere kjører opp i fjellene i retning nord fra Ubud.

Fairytale views from Samanvaya Resort in Sidemen
From our beautiful hike in Sidemen

Munduk

Dersom Omunity fremstår for basic for dere, men dere ønsker likevel å bevege dere videre nordover, foreslår vi Munduk. Sanak Resort er et populært reisemål for mange Green School familier, og tilbyr turer til fossefall, templer og urørt natur, i en noe mer oppskalert versjon. Også Munduk er rundt regnet to timer fra Ubud, og dette området var Nederlendernes mest populære reisemål under kolonitiden. Her får man føle på en slags aura fra kolonitiden i svært idylliske omgivelser.

Sanak Retreat in Munduk is probably our best getaway whilst we lived on Bali. Fresh, cool air and marvellous views!

Fjelltur

Mange ønsker seg en tur opp til toppen av en vulkan i løpet av sitt besøk på Bali. Vi gikk Mt. Batur tidlig en morgen, slik at vi var fremme på toppen til soloppgang. Isolert sett er dette en flott tur med en uforglemmelig utsikt til Mt Agung, og spennende varm røyk som siver opp fra sprekker på toppen. -Men, faktum er at vi var antakelig noe slikt som nr 346 til topps denne morgenen, som ikke engang var i høysesongen. Turistene satt tett i tett som et fuglefjell på toppen, og på vei opp kjørte det motorsykler opp og ned og tilbød oss skyss til topps, selgere tilbød oss cola og det var forferdelig mye søppel langs stien. For oss som er vant med å ha den urørte, norske fjellheimen bortimot for oss selv, var dette en enorm nedtur og ikke noe vi anbefaler.

Enjoying the stunning sunset on top of Mt. Batur
Crowded on top on Mt. Batur one random Saturday morning in October

Vi har venner som har gjort en annen type fjelltur, som de skryter mye av og som kalles The Muntigunung Trek. Denne turen er barnevennlig, går nedover, og innom flere landsbyer hvor man besøker veldedighetsprosjekter som arrangørene av fjellturen bidrar til, og er både lærerik og givende. En tur vi gjerne skulle tatt, og som vi heller anbefaler!

Ferdig med fjellene -hva nå?

Fra Sidemen:

Candidasa

Dersom dere har reist til Sidemen, foreslår vi f.eks en tur til luksushotellet Villa Campuhan eller et av de andre stedene i Candidasa. Komune Hotel på Keramas Beach er f.eks populært blant mange av våre venner, og har god surf for de som er opptatt av dette. De er også vertskap for World Surf League hvert år. I Candidasa er strendene sort vulkansand, og masseturismen har ikke kommet hit enda. Prisnivået bærer nok tildels preg av det. Candidasa er under en times biltur fra Sidemen, og omtrent det samme fra flyplassen.

Villa Campuhan just outside of Candidasa is a once in a lifetime experience with a handful of outstanding villas set in extraordinary suroundings.
Uluwatu

Fra Sidemen må du beregne halvannen til to timer til Uluwatu. Uluwatu er den halvøya som ligger syd for flyplassen. Her finner du strender som Bingin, Mimpi, Tomas beach og Padang Padang Beach, for å nevne noen av de mest populære strendene som har en relativt laidback backpacker/surfer vibe. For en mer classy opplevelse kan for eksempel The Ungasan Clifftop Resort være et alternativ. Her ligger også Sundays Beach Club, som vi har kost oss med på dagstur et par ganger. Alle strendene på Uluwatu har hvit sand og er omringet av klipper. Vilt og vakkert!

Exploring the caves on Sundays Beach Club at low tide

På Uluwatu finner du også Balis hippeste beach cluber. Omnia er en av dem, Ulu Cliffhouse en annen. For elleville poolparties sammen med kjendiser og med musikk DJ`et av verdens store DJs er dette stedet å dra.

A laidback sunset dinner on Bingin Beach. Freshly caught fish of the day and happy kiddos.

Dersom hverken Candidasa eller Uluwatu egentlig høres ut som noe for deg, men du ønsker deg fortsatt noen netter på  en strand, foreslår vi en tur til Nusa Lembongan. Se lengre nede.

Dersom du har dratt til Omunity eller Munduk:

Amed

Amed ligger helt på øst-tuppen av Bali. Dette er et typisk dykkersted med massevis av ulike steder å bo. Vi koste oss på Life In Amed, snorklet og nøt roen bare en fiskerlandsby kan sørge for. Strendene her er egentlig ikke noe å skryte av, men landsbyen har en x-faktor det er vanskelig å sette fingeren på, og som overalt ellers har de aller fleste steder et basseng å henge ved. Fra fjellene i Bedugul-området tar det ca to timer til Amed, og fra Amed må du regne drøyt to timer tilbake til flyplassen/Sanur området.

The beaches in Amed are perfect for shell hunting
Amed has a slow fishing village vibe and lots of nice restaurants and cafés. This is from Life in Amed
Menjangan

Menjangan ligger i stikk motsatt retning enn Amed. Altså helt på vest-tuppen av Bali. Her finner du en nasjonalpark, og både naturen og dykker/snorklemulighetene er helt unike. Ikke mange turister drar så langt bort fra Balis mer urbane områder, og fordi dette er en nasjonalpark er det få steder å bo. Her kan du skaffe deg opplevelser for livet, både i møte med hjort og andre dyr på land, og i møte med Nemofisk, skilpadder og Manta Rays under vann. Vi anbefaler NusaBay Resort. Fra fjellene må du regne halvannen time til Menjangan, og tilbake til flyplassen går det opp mot fire timer.

The climate in the north of Bali is drier than south of the mountain ranges, and the nature is quite different. Explore Menjangan and consider living in the midst of the jungle on NusaBay, if you don`t mind some wildlife practically on your doorstep and sometimes even inside
The dry nature of Menjangan and the national park Taman Nasional Bali Barat as seen from a boat
Lovina

Midt mellom Menjangan og Amed, bare en halvtimes tid fra fjellene, ligger Lovina. Dette er et område vi ikke har utforsket, men også dette området får varm omtale fra mange av våre venner.

For delfinsafari er dette stedet å dra. Før dere vurderer en delfinsafari ber vi dere tenke etter hvorvidt dere synes det er ok å jage disse delfinene med motorbåt. Ofte er det flere titalls båter som kjører etter disse flotte skapningene, til turistenes store jubel og delfinenes store skrekk. Vi har tatt et bevisst valg om å ikke bidra til denne aktiviteten. Fra Lovina går det nok 2-3 timer tilbake til flyplassen.

Øyene øst for Bali

Dersom dere har mer tid etter en rundreise på Bali har naboøyene en del å by på. Både fra Amed og fra Sanur (ikke langt fra flyplassen) går det båter over til de nærmeste naboøyene: Nusa Lembongan (Nusa Penida), Gili-øyene og Lombok.

Nusa Lembongan, Nusa Ceningan og Nusa Penida

Lembongan og Penida er bare en halvtimes båttur fra Sanur. Disse øyene har fantastiske strender, halsbrekkende naturopplevelser og god surf i surfe-sesongen. Da disse øyene hører til Bali, er de også hinduistiske, og vi opplevde dem som en slags miniversjon av Bali. Kanskje litt slik vi hadde tenkt at selve Bali skulle være. Mange færre turister, en mer laidback atmosfære og finere strender.

Vi syntes det var helt gull å bo på den lange stranden som ligger nordvest på Lembongan og utforske både Lembongan, Penida og Ceningan herfra. Å bo rett på stranden gir en unik opplevelse, sandalene kan legges igjen på rommet og du kan gå barbent hele dagen. Steder vi anbefaler å vurdere å bo på er Ohanas eller Indianas.

The Klingking beach on Nusa Penida

Lei scooter og sjekk ut både Lembongan og Ceningan, og dersom tiden tillater det tar dere en dagstur til Penida. Her er et annet svært populært instagram-motiv, nemlig Klingking beach. Vær obs på at på Penida er avstandene ganske store, det går mye tid i bil og veiene er elendige. Kjør for all del IKKE scooter på Nusa Penida! På Lembongan kan du ellers lett la dagene slumre avgårde kun på stranden, du kan snorkle sammen med Manta Rays eller du kan dra på mangrove ekspedisjon.

White and turqoise on Nusa Ceningan

Gili-øyene

Gili-øyene ligger like nord for Lombok, en båttur på ca 1,5 timer med speedbåt fra Sanur, eller under en time fra Amed. Øyene består av Gili Trawangan, Gili Air og Gili Meno og var opprinnelig ikke bebodd. Da øyene ble tatt i bruk som turistdestinasjon for ca 30 år siden hadde de med andre ord ingen infrastruktur eller innbyggere.

Fra vårt ståsted er øyene relativt uinteressante. Hele samfunnet er bygget opp rundt turistindustrien, og alt som finnes der, i tillegg til hoteller og resorter, er kafeer, restauranter, barer og nattklubber. I tillegg er det utallige dykkersjapper der, og for dykkere er nok Gili mer interessant da antallet dykkersights er enormt.

Vi snorklet på et par snorklespots, og fikk bl.a se både skilpadder og noen fascinerende statuer som er satt opp under vann for å fremme korallvekst. Nok et “klassisk” instagram-motiv. Dessverre opplevde vi at korallene var fullstendig pregløse, antakelig døde og uten farger, og vi var i grunnen ganske skuffet over kvaliteten på snorklingen.

These statues out of Gili Meno promote corall growth

Er du under 30 og klar for en fest er Gili Trawangan stedet for deg. Der driver to Kristiansands-damer et hotell som det kan være hyggelig å besøke, kalt Casus Dream Hotel. Air og Meno er roligere, og et passende sted dersom du først og fremst ser etter en hvit strand på en øde tropeøy. Alle Gili-øyene bærer preg av jordskjelvene i august 2018, og antallet turister er per mai 2019 under 40% av hva det var før katastrofen inntraff.

Fordi myndighetene har forbudt motoriserte kjøretøyer på Gili-øyene, foregår all transport et menneske ikke kan klare, ved hjelp av hester. Vi anbefaler sterkt å besøke stallen til Horses of Gili. Her kan man lære mer om hvilket arbeid som foregår, og donere penger til å hjelpe dem om man ønsker. Fra mitt veterinære ståsted så de aller fleste hestene på Gili T ut til å være i tilfredsstillende form, og eierne tar gladelig imot all den hjelpen og opplæringen de kan få. Hestene jobber riktignok hardt, men det i seg selv er det ikke nødvendigvis noe galt med.

Horses of Gili do an incredible job to help out the horses of the Gili islands

Lombok

Lombok er en øy på størrelse med Bali, og som bl.a har en vulkan høyere enn Balis høyeste vulkan. Naturen er vill og vakker i nord, og flat og mindre slående i sør. Øya er, som resten av Indonesia, muslimsk og har et utall vakre moskeer. På en kjøretur fra nord til sør slo det oss hvor utrolig sivilisert Lombok fremstår sammenliknet med Bali, med brede fine veier, nesten ingen turister, og påfølgende mye mindre biler, søppel og bråk. På Lombok kan man virkelig få prøve seg “off the beaten track”, med vandreturer opp til vulkankrateret etc. For de mer viderekomne i så måte, og uten å gå “i kø” slik man gjør på Bali.

Nord på Lombok bærer bebyggelsen sterkt preg av jordskjelvene fra 2018 (per mai 2019), store deler av beboerne bor fortsatt i telt og er preget av frykt for nye skjelv, traumene de har vært gjennom og tap av kjente og kjære. Vi opplevde det som svært lærerikt å få se på nært hold hvordan et slikt katastrofeområde ser ut, såpass lang tid etter at katastrofen inntraff, og få føle på hvor frustrerte menneskene er over mangelen på hjelp fra sin egen regjering. Alt de har fått så langt er den nødhjelpen de fikk like etter det store skjelvet, og nå føler de seg overlatt til seg selv. Ved å besøke Lombok og legge igjen penger hos lokale foretak hjelper du innbyggerne, og sender et signal til verden om at Lombok er verdt å besøke igjen.

Some of the devastating damages from the Lombok earthquake of august 2018

Lombok har garantert mye mer å by på, vi har kun tilbragt 3 netter der, og i ettertid angrer vi på at vi ikke har utforsket Lombok mer. For et helt fantastisk sted for rekreasjon og kritthvit, uberørt strand anbefaler vi Tugu Lombok på det sterkeste. Et finere resort/hotell har vi aldri bodd på. Fra Sanur til Bangsal havn, nær Hotel Tugu, er det ca 2 timer med fast boat.

Fortsatt ikke fornøyd?

Vel, dersom du har gjort alt dette, og fremdeles har tid til overs, er Flores, en drøy times flytur øst fra Bali et populært reisemål. Her kan man dra på flere dagers båttur, dykke og snorkle ved urørte, friske koraller og besøke Komodo Øyene der verdens største varaner, Komodo Dragons, holder til. Skjærgården rundt Flores er slående vakker, med øyer som kan minne om norsk skjærgård og alpine fjelltopper som kan bestiges. Det finnes utallige øyresorts i denne skjærgården, det ene vakrere enn det andre, noe som kan være verdt å sjekke ut dersom overnatting på båt ikke er helt din greie.

The beautiful archipelago around Flores as seen from Pulau Rinca
An unexpectedly close encounter with a Komodo Dragon

Andre reisemål fra Bali som er populære er Sumba, Sumbawa, Sulawesi, Raja Ampat, Borneo for å se orangutanger, og Java. Ingen av disse stedene har vi besøkt, men alle får varme anbefalinger fra venner og bekjente. Verdt å sjekke ut for den reisevante med litt ekstra cash i baklommen.

Når besøker man Bali?

Det enkle svaret er; hele året. Selv i regntiden regner det som regel bare i korte regnskyll som er over i løpet av 20-30 minutter. Selv om YR.no melder regn hele dagen 10 dager i strekk så er ikke dette riktig. Ta det med ro, det blir fint! Vi har bodd oss gjennom en hel regntid, og i løpet av denne tiden opplevde vi et sted mellom 6 og 8 dager totalt, som i sin helhet gikk bort til regn.

Når det er sagt er regntiden betydelig mer fuktig, og med det blir varmen mer påtrengende. For en ferietur er dette strengt tatt ikke noe problem, men med regntiden blir det også mer søppel på strendene og i vannet, og surfen, for de som drar til Bali for å surfe, er ikke så bra. Regntiden strekker seg, rundt regnet, fra oktober til april.

Ellers ville jeg unngått høysesongene, dvs jul, påske og sommerferien på den vestlige halvkule. Det kommer over 4 millioner turister til Bali hvert år, og antallet som kommer akkurat i disse periodene er latterlig høyt. Bilkøene og mengden scootere på veiene tar helt av. Misforstå meg rett, det er ikke uutholdelig på disse tidene, men dersom du kan ville jeg styrt unna dem.

Hva skal vi pakke?

På Bali er det varmt hele året. Så varmt at syntetiske klær føles klamt og ekkelt å gå med. Hold dere til shorts, t-skjorter og kjoler i naturlige, florlette materialer. Man svetter mye, og ofte kan det gå flere t-skjorter pr dag. Høye hæler er helt bortkastet å pakke med. Selv på de mest fancy restaurantene i Seminyak og Ubud går man med lave sandaler. Dersom dere skal ut å gå litt i naturen kan det være greit med joggesko og sokker, samt en tynn bomullsbukse og genser til fjellene (som du reiser i på veien ned). Ellers trenger man kun sandaler. Det er lett å få hjelp til å vaske klær, så ikke tenk at du skal pakke klær for hele oppholdet. Solkrem er svindyrt på Bali, pakk med hjemmefra, sammen med myggspray med DEET og evt shampoo og balsam dersom dere skal bo billig rundt om kring. Strendene i Canggu området har solstoler og saccosekker uten håndklær, så dersom dere reiser på lavbudsjett tar dere med håndkle også. En tynn regnfrakk eller regnponcho kan være ok i regntiden, men det er så varmt at selv om du blir våt blir du ikke kald, og du tørker veldig fort, så det er ikke et must. Husk solhatt, solbriller og vannflaske, så unngår du å bidra til enda fler plastflasker i naturen enn det allerede er.

God tur!


Our best Bali tips

Are you going to Bali? Do you dream of visiting Bali? Or are you curious about whether Bali might be your next holiday destination?

First and foremost, we ask you to think carefully through whether you should travel so far at all? With today’s climate change and sky-high carbon emissions, will we ask you to consider whether your holiday can be carried out locally, perhaps using trains? Or a boat trip possibly? The time for the exotic holiday trips should be over until we have gained control of greenhouse gas emissions and perhaps developed alternative transports, also intercontinental.

Well, that was the moral of the day. Because despite this year’s new word “fly shame” and the climate crisis, we do not get away from the fact that Bali is a fantastic destination in so many ways, and more and more people want to go here. Next after India, Bali is the Yogis` Mecca, and for any food lover, surf or health freak, Bali can be compared to the hippest destinations such as LA, New York, Tokyo or Sydney. In addition, if this flight is the only leisure flight you plan in a few years (and I hope so), it is probably also alright to go. Just remember to offset your carbon footprint.

What can you expect?

Bali is NOT the place you go to just to lie on the beach. Well, of course you can, but in that case we’ll ask you to reconsider once again. You can find beach destinations much closer to home, they are cheaper and more climate-friendly to go to, and believe it or not, but Bali’s beaches are actually not even near the world’s best beaches. You’ve probably heard of Kuta and Seminyak, and the vast majority envision white idyllic beaches. The truth is, both of these beaches are dark gray tourist traps without a hint of Bali’s genuine soul, with loud nightclubs and garbage in large quantities. It does not mean that our list below will not consist of suggested beaches to visit, but if you are going to visit Bali it should be primarily to experience Bali’s rice fields, temples and unique communities, as well as the surf then of course. During a 14-day stay in Bali we would suggest a maximum of 5 days of beach stay. No matter where you live, even in the middle of the jungle, you will find pools and deck chairs, so you don’t have to worry about that tan you want to bring home with you anyway.

After a year in Bali we have visited much of the island. Of course, we haven’t stayed at an infinite number of hotels or resorts, and the list below is based on our experiences. The destinations, of course, have many more alternative accomodations, in all price ranges, so if you think our suggestion is too expensive or too cheap, or doesn’t seem to suit your tastes, it’s easy to find alternative accommodation options on f. ex AirBnb or Trip Advisor.

Before you go it may be worth noting that Bali is not a quiet, balanced island where you will find peace of mind easily Although our post on tips for anyone who is moving to Bali primarily addresses a slightly different audience than tourists, it has many points I think it may be worth noting before leaving, also as a tourist.

In addition, you should be aware of the number of dogs in Bali. Read more about this here and consider whether to add rabies vaccine to your preparations before departure.

The list below is not a list of all the small sights that can / should be visited in any area we propose to visit. To find out, we suggest checking out Lonely Planet. On the other hand, this is a suggestion for an itinerary, which can be made long or short, depending on how many of the places you choose to visit and how long you may stay in each area. Whatever the itinerary, I recommend at least a 14 day stay.

The first few days after arrival

Our recommendation is to start somewhere not too far from the airport. If you have traveled from Europe or America, you are exhausted and full of jet lag upon arrival. It takes a few days, at least, to get rid of the jet lag, and although most people feel okay the first day, the majority get a drawback on night two, where they struggle to sleep and thus struggle with subsequent fatigue the next day. -In other words; Two or three nights in a comfortable place without major plans is recommended.

Sanur, Nusa Dua and Jimbaran

In the area near the airport, eg Sanur, Nusa Dua or Jimbaran you will find plenty of comfortable places. The areas are family friendly and are max 30 min from the airport. They may be perceived as slightly boring and especially Nusa Dua is quite expensive, but for some kind of acclimatization these areas can be ok. We have no specific recommendations for these sites, but tons are available on Trip Advisor, Booking.com, etc.

Canggu

If you can see for yourself a slightly longer drive from the airport, the Canggu area where we live is also pleasant to begin with and slightly more hip. Depending on the traffic, Canggu is 45-90 minutes from the airport. Here you will find hipsters that you can also find in the previously mentioned IT cities like LA, NYC or Sydney. New restaurants pop up weekly, serving mostly healthy, trendy food from all corners of the world, and the fitness options are plentiful. Here you can learn to surf or practice yoga, or just relax. There aren` t very many families with children here, most tourists here are probably between 20-35, but that does not mean that the area is not child-friendly. Rather the contrary.

Also note that the beaches here are not white, idyllic paradises, but long wide beaches formed by volcanic sand darkening the longer west of Bali you go, and mostly with simple cafes built up by the locals. Some finer versions of beach clubs can be found. The Lawn, La Brisa and Como Uma are among our favorites, while several of the more well-known hotel chains are building in the area. Tukan on Berawa beach is worth a visit if you want something in the middle of a beach club and a simple beach chair, at least as long as it still exists. Rumor has it that this stretch will soon be demolished in favor of an international chain.

To check out more about Canggu I suggest reading Isabelle McAllister’s Hipster Guide to Canggu.

The best option for a family going to Canggu will be to rent a house on AirBnb. They are found in large numbers, are so to speak always staffed with housekeepers who clean, wash, arrange driver etc, and some even have a chef. If you are looking for something on AirBnb in this area, my recommendation is; Find something in the area of ​​Berawa-Batu Bolong-Echo-Pererenan. If you move too far down towards Batu Belig-Umalas-Seminyak (ie east towards Kuta) your experience will be quite different.

If you prefer a hotel / resort in this area, our recommendation is Como Uma at Echo Beach or Tugu Hotel in Batu Bolong.

When the jet lag is under control

– We recommend moving north on the island. Bali is not so big, it takes about three hours to drive from south to north, and a round trip to see and experience more than just beaches is a must.

Ubud

Most have heard of Ubud. Known from the book and film Eat Pray Love featuring Julia Roberts, the city is a cultural and Hindu center with artisans, artists and magnificent temples. In addition, it is a yogi’s Mecca, with an infinite number of yoga studios, retreats in all forms and a huge number of people who “are on a journey to find themselves”. For a little introduction to this part of Bali, this post can be worth reading.

Unfortunately, Ubud is also crowded with (day) tourists, and the traffic here can be quite terrible. We suggest staying on the outskirts of the city center and possibly move all the way to downtown only to visit the Royal Palace, Saraswati Temple and potentially visit Yoga Barn or Radiantly Alive for those of you who want to explore high-level yoga.

Also in Ubud you will find plenty of lovely villas with staff at AirBnB, but there are also large amounts of small, beautiful resorts and hotels. Look for one which is along the river, eg along Sayan Ridge or Campuhan Ridge, or with rice field views.

For a very special and unique stay in Ubud, it is worth checking out the Bambu Indah. This is perhaps the most unique place to stay in all of Bali. If it is too expensive or weird for you to stay there, a day pass that includes lunch is definitely recommended! Be sure to be led down to the river to swim in the pools and enjoy your lunch there.

Of other places we have tried to show as many as possible of our visitors, is Sayan House, a Japanese fusion restaurant and bar, with it`s magnificent view. A cocktail in the sunset here is a winner. The kids are loving it too! A water temple is also worth visiting, as well as perhaps Monkey Forest for the sake of the children.

-And of course we recommend everyone to book for a guided tour at Green School. That can be done on the school’s website here. Other interesting places to visit near Green School are a guided tour of Green Village, and possibly a trip on Kul Kul Farm or Bamboo U for particularly interested.

Teggallalang

Just outside Ubud is Teggallalang. These are rice terraces located on the UNESCO World Heritage List. They are wonderfully beautiful, and worth a visit if this is the only place where you plan to take rice fields in to closer inspection. But, if your journey goes further up the mountains, and I believe that it should, then this is unfortunately also an area that is crowded with tourists, restaurants, sellers, etc., and then you can easily drop it.

Jatiluwih

Is an area with rice terraces that is also on the UNSECO World Heritage List. The area is an hour’s drive from both Canggu and Ubud, and can very easily be visited as a day trip from one of these places. If you wish a night or two here, there are several accomodations to find on the various search engines. Unlike the Teggallalang, you can also go for longer walks in these rice fields, they are well marked and do not require a guide. This is our favorite for a rice field visit which is also easily accessible!

Further up in the mountains

You will find the most genuine of Bali if you travel even further away from the airport. Up in the mountains, for example in the Bedugul area you will see fantastic scenery, rice terraces and temples. Here you pass by lakes and water temples, coffee plantations and strawberry fields. Bali Treetop Adventure Park is a hit among the children, a climbing park with challenges for both young and old. In the mountains, the climate is cooler, which is a welcomed break for many.

Omunity

For those of you who are looking for a truly unique and genuine experience, we would recommend staying two nights with ZanZan in Omunity. The standard is not high, but you stay with perhaps the island’s most amazing guide, at home with his family in bamboo huts built in his own backyard. His wife Putu cooks. You eat with the family, and Zan Zan or one of his helpers will take you on the most unique day trip you could ever wish for. You get to swim in the rivers, slide in natural slides, eat fruits and drink coconuts he picks for you on the way, walk along rice fields surrounded by magnificent mountains and visit a waterfall not ruined by buses filled with tourists and tourist traps such as booth sales, swings or restaurants (Something you will unfortunately experience if you visit one of the waterfalls near Ubud) On the way, you also have the opportunity to try one of the Bali-swings that have become so popular instagram moments without feeling like you are a part of a dirty tourist industry. The Omunity is a two hour drive from Ubud.

Sidemen

If the Omunity is too basic for you or you feel this is too far away from the airport, a trip from Ubud to Sidemen is a good option. Here you also get a genuine experience with a guided tour of the mountains and along rice fields, with a beautiful view of Mount Agung.

We stayed at the Samanvaya Eco Resort, which is a wonderful place with great bamboo bungalows and impeccable service, in a fairytale landscape. Sidemen is an hour’s drive from Ubud, in the direction of Mount Agung (ie east), and is a very good option if you now feel the urge to find your way to a beach and time heads towards the end of your holiday. Just be aware that the trip from Ubud to Sidemen is by no means as beautiful as if you are driving up the mountains towards the north from Ubud.

Munduk

If Omunity is too basic for you, but you still want to move further north, we suggest Munduk. Sanak Resort is a popular destination for many Green School families, offering trips to waterfalls, temples and untouched nature, in a somewhat more upscale version. Munduk is around two hours from Ubud, and this area was the most popular destination of the Dutch during the colonial times. Here you get to feel a kind of colonial aura in very idyllic surroundings.

Hiking

Many people want a hike up to the top of a volcano during their visit to Bali. We hiked Mt. Batur early one morning, reaching the summit in time to see the sunrise. Seen in isolation, this is a great trip with an unforgettable view of Mt Agung, and exciting hot smoke that leaks from the cracks on top. – But, we were probably something like no 346 to get on top this particular morning, which wasn’t even in high season. The tourists sat close together like birds on a bird cliff, and on the way up there were motorcycles driving up and down offering us a lift to the top, sellers offered us Cokes and there was a terrible lot of rubbish along the path. For those of us who are used to having the untouched, Norwegian mountains almost to ourselves, this was a huge disappointment and not something we recommend.

We have friends who have made a different kind of hike though, which they boast a lot of and which is called The Muntigunung Trek. This trip is child-friendly, goes downwards, and through several villages where you visit charity projects that the organizers of the mountain trek contribute to. The trek is both educational and rewarding. A trip we would love to take and which we`d rather recommend!

Done with the mountains – now what?

From Sidemen:

Candidasa

If you have traveled to Sidemen, we suggest a trip to the luxury hotel Villa Campuhan or one of the other places in Candidasa. Komune Hotel on Keramas Beach is, for example, popular with many of our friends and has good surfing for those who are into that. This is the spot where the World Surf League is hosted every year. In Candidasa, the beaches are made of black volcano sand, and mass tourism has not yet come here. The price level probably reflects that to some degree. Candidasa is under an hour’s drive from Sidemen, and about the same from the airport.

Uluwatu

From Sidemen you have to calculate one and a half hours to Uluwatu. Uluwatu is the peninsula located south of the airport. Here you will find beaches such as Bingin, Mimpi, Tomas beach and Padang Padang Beach, to name a few of the most popular beaches that have a relatively laidback backpacker / surfing vibe. For a more upscale experience, The Ungasan Clifftop Resort might be an option. There is also the Sundays Beach Club, which we`ve enjoyed on a day trip a couple of times. All the beaches at Uluwatu have white sand and are surrounded by cliffs. Wild and beautiful!

At Uluwatu you will also find Bali’s hippest beach clubs. Omnia is one of them, another one is Ulu Cliffhouse. For wild pool parties along with celebrities and with the music of the world’s greatest DJs, this is the place to go.

If neither Candidasa nor Uluwatu really sounds like you, but you still want some nights on a beach, we suggest a trip to Nusa Lembongan. Look further down.

If you have gone to Omunity or Munduk:

Amed

Amed is located right on the east tip of Bali. This is a typical dive site with lots of different places to stay. We enjoyed Life In Amed, snorkelled and embraced the tranquility of a fishing village. The beaches here are really nothing to brag about, but the village has an x-factor that is difficult to put your finger on, and as everywhere else, most places have a pool to relax by. From the mountains in the Bedugul area, it takes about two hours to Amed, and from Amed you have to plan just over two hours back to the airport / Sanur area.

Menjangan

Menjangan is in the opposite direction to Amed. So all the way to the west tip of Bali. Here you will find a national park, and both nature and the diving / snorkeling opportunities are unique. Not many tourists travel this far away from Bali’s more urban areas, and because this is a national park there are few places to accomodate you. Here you can get experiences of a lifetime, both in the close encounter with deer and other animals onshore, and by seeing Nemo fishes, turtles and Manta Rays underwater. We highly recommend NusaBay Resort. From the mountains you have to expect an hour and a half to Menjangan, and back to the airport takes up to four hours.

Lovina

Between Menjangan and Amed, just half an hour from the mountains, lies Lovina. This is an area we have not explored, but it gets a warm recommendation from many of our friends.

For dolphin watching, this is the place to go. Before you consider a dolphin safari we ask you to think about whether you think it is okay to chase these dolphins with a motor boat. Often there are dozens of boats chasing these great creatures simultanously, to the tourists` joy and the dolphins’ great horror. We have made a conscious choice not to contribute to this activity. From Lovina it probably takes 2-3 hours back to the airport.

The islands east of Bali

If you have more time left after a round trip in Bali, the neighboring islands have a lot to offer. Both from Amed and from Sanur (not far from the airport) boats depart to the nearest neighboring islands: Nusa Lembongan (Nusa Penida), Gili Islands and Lombok.

Nusa Lembongan, Nusa Ceningan and Nusa Penida

Lembongan, Ceningan and Penida are just half an hour’s boat ride from Sanur. These islands have fantastic beaches, breathtaking nature experiences and great surfing in the surf season. As these islands belong to Bali, they are also Hindu, and we experienced them as a kind of a miniature version of Bali. Maybe a bit like we had thought Bali was. Much less tourists, a more laidback atmosphere and finer beaches.

We loved to live on the long beach that lies northwest on Lembongan and explore both Lembongan, Penida and Ceningan from here. Staying right on the beach provides a unique experience, the sandals can be left in the room and you can go barefoot all day. Places we recommend to consider staying at are Ohana’s or Indianas.

Rent a scooter and check out both Lembongan and Ceningan, and if time permits, take a day trip to Penida which for instance has another very popular Instagram motif, Klingking beach. Be aware that on Penida the distances are quite large, you will have to spend a lot of time in the car and the roads are miserable. By all means DO NOT drive a scooter on Nusa Penida! At Lembongan you can easily let your days go by hanging around on the beach, snorkel with Manta Rays or go on a mangrove expedition.

Gili Islands

The Gili Islands are just north of Lombok, a 1.5-hour speedboat ride from Sanur, or less than an hour from Amed. The islands consist of Gili Trawangan, Gili Air and Gili Meno and were not originally inhabited. In other words, when the islands were introduced as a tourist destination about 30 years ago, they had no infrastructure or inhabitants.

From our point of view, the islands are relatively uninteresting. The whole community is built around the tourist industry, and all there is, in addition to hotels and resorts, are cafes, restaurants, bars and nightclubs. There are also countless diving centres there, and for divers, Gili is probably more interesting as the number of dive sights is enormous.

We snorkeled on a couple of snorkel spots, and got to see both turtles and some fascinating statues set up underwater to promote coral growth. Another “classic” instagram motif. Unfortunately, we experienced that the corals were unimpressive, probably dead and without color, and we were basically just disappointed with the quality of the snorkeling.

If you are under 30 and ready for a party, Gili Trawangan is the place for you. Air and Meno are quieter, and a suitable place if you primarily look for a white beach on a deserted tropical island. All of the Gili Islands are marked by the earthquakes in August 2018, and the number of tourists as of May 2019 is less than 40% of what it was before the disaster occurred.

Because the authorities have banned motorized vehicles on the Gili Islands, all transport a man cannot handle is done by horses. We strongly recommend visiting the stables of Horses of Gili. Here you can learn more about what work is done to support the horses and donate money to help them if you want. From my veterinary point of view, the vast majority of the horses at Gili T seemed to be in satisfactory shape, and the owners gladly welcome all the help and training they can get. The horses do work hard, though, but that in itself is not a bad thing.

Lombok

Lombok is an island the size of Bali, which, among other things, has a volcano higher than Bali’s highest volcano. Nature is wild and beautiful in the north, and flat and less striking in the south. The island is, like the rest of Indonesia, Muslim and has a number of beautiful mosques. On a drive from north to south, it struck us how incredibly civilized Lombok felt compared to Bali, with wide roads, almost no tourists, and much less cars, rubbish and noise. At Lombok you can really check out the non-beaten track, with hikes up to the volcano crater etc. For the more advanced hikers though, and without hiking “in a line” as you do in Bali.

North of Lombok, the settlement is marked by the earthquakes from 2018 (as of May 2019). Most of the residents still live in tents, with the fear of new quakes, the traumas they have been through and the loss of kno and loved ones. We found it very educative to see up close how such a disaster area looks, even this long after the disaster occurred, and to feel how frustrated people are over the lack of help from their own government. All they have got so far is the relief they received just after the big quake, and now they feel left to themselves. By visiting Lombok and leaving money with local businesses, you help the citizens and send a signal to the world that Lombok is worth visiting again.

Lombok has much more to offer, we have only spent 3 nights there, and in hindsight we regret that we have not explored Lombok more. For an absolutely wonderful place for recreation and chalk white, unspoilt beach, we highly recommend Tugu Lombok. A nicer resort / hotel is hard to find. From Sanur to Bangsal harbor, near Hotel Tugu, takes about 2 hours on a fast boat.

Still not satisfied?

Well, if you’ve done all this and still have time left, Flores, an hour’s flight east of Bali, is a popular destination. Here you can go on a several day boat trip, dive and snorkel at pristine, fresh corals and visit the Komodo Islands where the world’s largest dragons, the Komodo Dragons, are located. The archipelago around Flores is strikingly beautiful, with islands reminiscent of a Norwegian archipelago and alpine peaks that can be climbed. There are countless island resorts in this archipelago, one more beautiful than the other, which can be worth checking out if accommodation on a boat is not your thing.

Other destinations from Bali that are popular are Sumba, Sumbawa, Sulawesi, Raja Ampat, Borneo to see orangutans, and Java. None of these places we have visited, but all of them receive warm recommendations from friends and acquaintances. Worth checking out for the traveler with some extra cash in his pocket.

When to visit Bali?

The simple answer is; all year. Even in the rainy season, it usually only rains in short rainfalls that are over in 20-30 minutes. Although your weatherforecast-app probably reports rain all day 10 days in a row, this is not the case. Take it easy, it’ll be fine! We have lived through a whole rainy season, and during this whole time we experienced somewhere between 6 and 8 days in total, with rain all day.

That said, the rainy season is considerably more humid, and with that the heat becomes more intrusive. For a holiday trip this is strictly no problem, but with the rainy season there will also be more rubbish on the beaches and in the water, and surfing, for those who go to Bali to surf, is not that good. The rainy season lasts approximately from October to April.

Otherwise, I would recommend to avoid the high season, ie Christmas, Easter and the summer holidays in the Western Hemisphere. There are over 4 million tourists coming to Bali every year, and the number coming in those periods is ridiculously high. The car queues and the amount of scooters on the roads are is insane. Misunderstand me right, it’s not unbearable at these times, but if you can I would steer clear of them.

What to pack?

Bali is warm all year round. So hot that synthetic clothing feels sticky and disgusting to wear. Stick to shorts, t-shirts and dresses in natural, floral fabrics. You sweat a lot, and often you end up wearing several t-shirts in a day. High heels are completely wasted to pack. Even at the most fancy restaurants in Seminyak and Ubud you wear low sandals. If you are going hiking it can be okay to bring sneakers and socks, as well as a thin cotton pants and sweater for the mountains (which we suggest your wear during your flight coming here). Otherwise you only need sandals. It is easy to get help with washing clothes, so don’t pack clothes for your entire stay. Sunscreen is very expensive in Bali, so bring from home, along with mosquito spray with DEET and possibly shampoo and conditioner if you are going to travel on a budget. The beaches in the Canggu area have deck chairs and beanbags without towels, so if you are traveling on a low budget you need to bring your towel as well. A thin raincoat or rain poncho can be ok in the rainy season, but it is so hot that even if you get wet you will not get cold and you will dry very fast, so it is not a must. Remember a sun hat, sunglasses and water bottle, to avoid contributing to even more plastic bottles in nature than there already is.

Enjoy your holidays!

1 thought on “Våre beste Bali-tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *